tr?id=481253120167201&ev=PageView&noscript=1

Sztuka kulinarna w średniowieczu. 150 przepisów z Francji i Włoch

Indeks katalogowy: 9788364708695

  • Dostępność: Brak
  • Czas dostawy: Realizacja 360h
  • Dostawa: od 10,99 zł (Paczkomaty)
69,00 zł -10% 62,10 zł brutto / SZT
Najniższa cena z 30 dni przed aktualną obniżką: 59,00 zł / SZT +5%
Produkt - zakładka 1
Atrakcyjne rabaty Atrakcyjne rabaty ponad 200 wydawców i producentów Najszersza oferta Solidne doświadczenie Solidne doświadczenie Szybka realizacja zamówień Szybka realizacja zamówień
Opis
Jedna z najlepszych książek o średniowiecznej kuchni!Pięknie napisana, historycznie pouczająca i fascynująca książka kucharska.Zawiera specjalnie zrekonstruowane przepisy z XIV- i XV-wiecznych źródeł starannie dostosowane do kuchni współczesnej.Podobnie jak niegdysiejsze wskrzeszenie muzyki barokowej, ponowne odkrycie wykwintnej kuchni średniowiecznej dokonało się za sprawą wytrawnych znawców.Odile Redon, Françoise Sabban i Silvano Serventi to ludzie wielkiej kultury, obdarzeni przy tym wielce subtelnym podniebieniem.Są oni także naukowcami, historykami. Umieszczone tu w oryginalnej postaci fragmenty traktatów kulinarnych, które z wykorzystaniem specjalistycznej wiedzy opatrują wiernym przekładem, zaczerpnęli ze starodruków, a nawet z niepublikowanych manuskryptów. Traktaty te znajdowały się w księgozbiorach najwytworniejszych domów i sporządzano je na użytek władców.Obcujemy zatem ze szczytowym osiągnięciem ówczesnej kultury.Przedstawiając je szerokiemu gronu czytelników, autorzy ukazują całkiem nowe oblicze średniowiecza, nad wyraz wyrafinowanego – nawet w dziedzinie jedzenia. […]Bo czy można utrzymywać,że Filip August pałaszował zepsute mięso mocno doprawione pieprzem dla zabicia wstrętnego smaku?I że rycerze, jego towarzysze, pobierający u Chrétiena de Troyes i André Le Chapelaina lekcje wdzięku i forteli w labiryncie miłości dworskiej, okazywali się mniej wymagający w kwestii aksamitnej gładkości sosów i rumianej skórki pasztetów, którymi się raczyli, weseląc się w towarzystwie ukochanej?. Georges DubyKuchnia średniowieczna to wspaniałe połączenie smaku, aromatu i koloru, ale i zaskakujące, wprost niebywałe pomysły, bo czy możemy sobie dziś wyobrazić na przykład pasztet z żywymi ptaszkami…?Książka jest odpowiedzią na pragnienie ucieczki przed szarością, mdłymi papkami, fast foodami, ketchupem, na tęsknotę za podróżą ku innym brzegom.Zabiera nas na wyprawę w dalekie strony. Zachęca do odkrywania niecodziennych smaków. Jest jak zaproszenie do podróży – podróży w czasie
Szczegóły
Cechy produktu
Kategoria:
Liczba stron:
  • 330
Kod EAN:
  • 9788364708695
Rok Wydania:
  • 2023
Typ oferty:
  • Pozostałe
Wydanie:
  • 1
Wydawnictwo:
Autor ksiązki:
Komponent opis:
Kategoria wiekowa:
Oprawa test:
Zapytaj o produkt
Dostawa
Za pobraniem FedEX : od 18,00 zł
Za pobraniem kurier DPD : od 20,00 zł
Paczkomaty : od 10,99 zł
DPD Pickup : od 17,00 zł
Kurier DPD : od 17,00 zł
FEDEX : od 16,00 zł